Каталог адвокасі-проектів учасників Школи ефективного урядування: адвокасі

ГО "Інститут політики та урядування" представляє перелік адвокасі-проектів учасників Школи ефективного урядування: адвокасі 

Учасниками проекту "Школа ефективного урядування: адвокасі", що проходив з жовтня 2015 р. по квітень 2016 р., впроваджено 16 адвокасі-проектів у сфері охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, екології, державного управління та інших напрямів

НАЗВА АДВОКАСІ-ПРОЕКТУ МЕТА І ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВІД ВПРОВАДЖЕННЯ АДВОКАСІ-ПРОЕКТУ
1 Нова молодь - успішна країна

Мета: Входження української молоді до міжнародної спільноти, здобуття додаткових можливостей щодо прискореного розвитку в межах Болонського процесу та розвитку академічної мобільності студентів.

Результати: Підвищення рівня національної свідомості серед молоді

2 Мережа проектних офісів в Україні 

Мета: Створення мережі проектних офісів в Україні та підготовка висококваліфікованих Українською та Міжнародною асоціаціями управління проектами спеціалістів з проектного менеджменту.

Результати: Створення першого проектного офісу.

3 Немішаєвська молодіжна рада

Мета: Створення умов для врахування Немішаєвською селищною радою інтересів та потреб молоді під час прийняття управлінських рішень; розвиток та формування соціально-активної молоді.

Результати: Налагодження комунікації та розуміння між молоддю та владою громади. Забезпечення здійснення ефективних змін в розвитку громади. Стимулювання активності молоді в громаді. 

4 За чисте повітря України – стоп викидам 

Мета: Актуалізувати проблему шкідливих викидів; донести до суспільства інформацію та налагодити діалог громадського сектору у роботі в цій темі.

Результати: Організувати онлайн платформу для робочого спілкування, провести круглий стіл із залученням експертів, активістів та небайдужих громадян.

5 Лікування «кришталевим» людям 

Мета: Забезпечення права на лікування людям із недосконалим остеогенезом, ахондроплазією, гіпохондроплазією, нейрофіброматозом та синдромом Ретта.

Результати: Розробка та затвердження протоколів лікування зазначених захворювань.

6 Вело-штука 

Мета: Зробити повітря чистішим та оздоровити націю, мотивуючи їх використовувати велотранспорт.

Результати: Облаштування велопаркувальних місць у м. Житомирі та створення місць для їзди на велотранспорті.

7 Створення в Україні засад для побудови сфери громадського здоров’я 

Мета: Забезпечення умов відповідності системи громадського здоров’я в Україні сучасним світовим вимогам.

Результати: Розроблення концептуальних засад, стратегії та деталізованого плану реформування громадського здоров'я України згідно чинного українського та міжнародного законодавства за світовими стандартами відповідно до існуючих глобальних викликів. Створення проекту Закону України «Про громадське здоров’я в Україні» та подання його на розгляд Верховної Ради України.

8 Програма додаткової правової освіти для учнів 8-9 класів загальноосвітніх шкіл та професійно- технічних навчальних закладів 

Мета: Запровадження програми додаткової правової освіти як основу діяльності правового гуртка в загальноосвітніх навчальних закладах м. Миколаєва, Одеси та Херсона.

Результати: Ініціативна молодь, яка стала лекторами правової освіти, отримує досвід проведення курсів. Учні підвищують рівень правової освіти, знають про свої основні права та обов’язки, можуть реалізувати та за потреби захистити свої права. Зміцнення громадського суспільства в Україні та закріплення європейських цінностей, в тому числі поваги до норм закону, верховенства права та не допущення порушень прав людини. Поширення цієї програми на всій території нашої держави.

9 Розвиток клінічних досліджень в Україні 

Мета: Сприяти створенню умов для проведення досліджень в Україні для розширення можливостей пацієнтів брати участь у дослідженнях з метою отримання інноваційного та безкоштовного лікування.

Результати: Збільшення кількості КД до 1000 в рік. Збільшення кількості пацієнтів, залучених в КД (від 10 тис. в рік). Збільшення обізнаності лікарів. Підвищення іміджу України на міжнародному ринку. Створення в Україні електронного документообігу та онлайн реєстру КД у вільному доступі.

10 Гідна робота кожному! 

Мета: Створення умов для надання робочих місць особам, що звільнилися з місць позбавлення волі.

Результати: В результаті налагодження механізму працевлаштування осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі та прийняття закону про заохочування роботодавців для працевлаштування зазначених осіб зменшиться рівень безробіття серед зазначених категорій населення на 50%, що призведе до зменшиться вчинення повторно злочинів на 30%, скоротяться на 20% витрати на утримання осіб в місцях позбавлення волі та збільшаться надходження в бюджет за рахунок податків із заробітної платні зазначених осіб. А також буде знижено рівень агресії та вчинення насильства в сім’ях, де є особи, що звільнилися з місць позбавлення волі.

11 Бібліотека як бренд університету

Мета: Створення позитивного індивідуального іміджу і фірмового стилю бібліотеки.

Результати: Бібліотека впроваджує нові ініціативи, що спонукають користувачів вчитися, самовдосконалюватися і розказувати про переваги доступу до інформації тим, хто не ходить до бібліотеки. У сучасній бібліотеці мають бути куточки для читачів, які хочуть читати в тиші або використовувати там свої ноутбуки, спеціально відведені місця для обговорення думок з приводу тієї чи іншої прочитаної книги. Відвідувачам необхідно надати змогу проводити час у відкритому та інтерактивному просторі, концентруючись на приватному читанні. Сьогодні бібліотека має стати частиною програми соціального плану уряду, щоб забезпечити рівні економічні та соціальні можливості для населення.

12 Запровадження інституту незалежних освітніх аудиторів у системі вищої освіти України 

Мета: Підвищення якості вищої освіти в Україні шляхом створення інституту незалежних освітніх аудиторів.

Результати: Розробка концептуальних, нормативно-правових, організаційних і методологічних основ запровадження інституту незалежних освітніх аудиторів як суб’єктів системи зовнішнього забезпечення якості вищої освіти в Україні. Проведення зустрічей із академічною спільнотою та студентським активом не менше 50 вітчизняних ВНЗ у всіх регіонах України. Розроблення процедур професійної підготовки освітніх аудиторів і методології проведення ними незалежного освітнього аудиту. Пілотна підготовка незалежних освітніх аудиторів. Розробка й ухвалення Закону України «Про незалежний освітній аудит». Створення неприбуткової громадської організації незалежних освітніх аудиторів України. 

13 Зручний відпочинок для батьків з маленькими дітьми 

Мета: Створити зручні умови для відпочинку батьків разом з маленькими дітьми у закладах ресторанного господарства.

Результати: Встановити дитячі стільчики у найпопулярніших закладах м. Кіровоград.

14 Голос Громади 

Мета: Покращення та розвиток інституту звернень громадян до органів місцевого самоврядування, досягнення європейських стандартів у цій галузі.

Результати: Запровадження на офіційних сайтах міських рад юридичну приймальню. На сайті Сумської міської ради зробити розділ щодо подачі електронних звернень. Прийняття виконкомом рішення, яке буде визначати перелік звернень, які не підлягають додаткового вивчення. Поступовий перехід до електронного документообігу. Лобіювання купівлі тач-падів відділу по прийому громадян при Сумській міській раді. Інформація про діяльність комунальних підприємств повинна бути визначена як публічна. Зобов’язати комунальні підприємства утримуватись від укладення договорів із своїми контрагентами в яких є пункт у договорі – «конфіденційна інформація». 

15 Корпоративна соціальна відповідальність - основа ефективного суспільства 

Мета: Побудова ефективного суспільства та створення сприятливих умов для залучення більшої кількості підприємців до лав соціально-відповідального бізнесу.

Результати: Бізнес середовище отримає детальну інформацію щодо мети соціальної відповідальності та переваг у її застосуванні. Початок створення дієвого соціального діалогу між підприємцями, громадою та владою, клієнтами, бенефіціарами. Поширення зацікавленості серед підприємців щодо впровадження соціальної відповідальності. Співпраця з бізнесом щодо створення індивідуальної концепції розвитку соціального підприємництва, відповідно до їх діяльності. Підтримка соціальних програм діючої громадськості.

16 Музеєфікація історичних місць 

Мета: Музеєфікація історичних місць, які розташовані у звільнених містах Донбасу: Дружківці, Слов’янську, Краматорську тощо і які були «в’язницями» за правління сепаратистів у 2014 році, де утримувалися і катувалися продемократичні активісти та інші незгодні з режимом «ДНР».

Результати: Буде знайдено і музеєфіковано принаймні 3 «підвали ДНР» (очікувано у Дружківці, Краматорську, Слов’янську). Ця сумна історична спадщина завдяки її популяризації, екскурсійному відвідуванню цих підвалів, запровадженню відповідної обласної (регіональної) цільової програми, стане підґрунтям для розвитку підтримки єдності країни у Донецькій області. Буде проведено щонайменше 50 екскурсій для молоді, школярів до цих місць, здійснено 5 телесюжетів, 30 публікацій. 

Всі проекти мають важливе значення для розвитку і становлення сильного громадянського суспільства в Україні.

Команда Інституту політики та урядування пишається своїми учасниками, сподівається на найефективніші результати від впровадження їх адвокасі-проектів і бажає успіхів та наснаги!